راهنمای نویسندگان

 

فصلنامه علمی- پژوهشی مطالعات کشورها چهار شماره در سال و در پایان هر فصل منتشر می‌شود. در این مجله سعی می‌شود با نگاه میان‌رشته‌ای مسائل  مختلف کشورها در محورهای زیر بررسی شود: اقتصاد، روابط بین‌الملل، سیاست، و فرهنگ.

نوع مقالاتی که در فصلنامه مطالعات کشورها پذیرفته می‌شود به قرار زیر است: پژوهشی، مروری، ،کوتاه، مطالعه موردی، روش‌شناسی، کاربردی، مفهومی، و نقد کتاب.

 

1. مقالات در نرم‌افزار word و صرفاً در  این [فایل template] مقاله تایپ گردد.

2. حجم مقاله دست‌کم 6000 کلمه باشد. با احتساب جداول، شکل‌ها، پیوست و جزآن  نباید از 30 صفحه به فرمت مجله بیشتر شود.

3. نسخة word مقاله را صرفاً از طریق سایت مجله ارسال فرمایید.

4. در زمان ارسال مقاله این فایل‌ها باید حتماً ارسال شود:

  • این [فایل اصل مقاله] بدون اسامی نویسندگان در هیچ کجای مقاله.
  • این [فایل اسامی نویسندگان] شامل نام و نام خانوادگی کامل مؤلفان به فارسی وانگلیسی به‌ترتیب درصد نقش و مسئولیت هر یک در تألیف مقاله به همراه مرتبة علمی/ وابستگی سازمانی مؤلفان، گروه، دانشکده، دانشگاه، شهر، کشور، ایمیل تمامی مؤلفان به فارسی و انگلیسی. نویسندة مسئول با ستاره مشخص شود و نویسندة مسئول حتماً باید کد ORCID داشته باشد. دانشجویان حتماً باید مقاله را با همراهی استاد ارسال فرمایند. نویسندة مسئول نمی‌تواند دانشجو باشد.
  • فایل چکیدة مبسوط به انگلیسی بین 600 تا 1000 کلمه، به‌همراه فهرست کامل ترجمه‌شدة انگلیسی منابع. در انتهای منابع ترجمه شده حتما درون کروشه قید فرمایید به‌طور مثال [in Persian].
  • این [فایل تعهدنامه]
  • این [فرم تعارض منافع]
  • اگر مقاله دارای تصویر باشد، فایل تک‌تک تصاویر به‌طور مجزا به فرمت jpg، با وضوح مناسب.

5. هزینة انتشار در دو مرحله دریافت می‌شود. در مرحلة اول، 2,000,000 ریال از طریق درگاه پرداخت الکترونیکی، هزینة بررسی و داوری، 4,000,000 ریال از طریق پرداخت الکترونیکی، هزینة ویرایش و انتشار، پس از تأیید داوران؛ تا پیش از اعلام مجله، این مبلغ را واریز نفرمایید.

6. مقالة ارسالی نباید در هیچ مجلة داخلی و خارجی و به زبان فارسی یا هر زبان دیگری چاپ یا هم‌زمان برای آن‌ها ارسال شده باشد.

7. مقالات علاوه‌بر داوری، برای تأیید اصالت مقاله، با مشابهت‌یاب بررسی خواهد شد. مقالات بالای 15 درصد شباهت پذیرفته نخواهد شد.

8. مجله حق رد یا قبول و ویراستاری مقالات را داراست.

 

کالبدشناسی مقالات پژوهشی

الف) عنوان مقاله

عنوان خوب به وضوح حوزة پژوهش را آشکار می‌سازد، شرح نتایج را بیان می‌دارد، و سؤال‌هایی دربارة تحقیق در ذهن خواننده پدید می‌آورد. راهکارهای زیر برای انتخاب عنوان مقاله توصیه می‌شود:

  • عنوان مقاله باید بیشترین بار معنایی مربوط را دربرگیرد، اما موجز باشد.
  • عنوان مقاله باید کاملاً معرف موضوع مقاله و روشن و شفاف باشد، به‌طوری‌که خواننده با خواندن آن در جریان موضوع مقاله قرارگیرد. در عنوان مقاله نباید از کلمات اضافه استفاده کرد.
  • روش متداول نوشتن عناوین استفاده از عبارت اسمی و خبری است، نه جملة پرسشی.
  • عبارات اسمی به‌خصوص در ترکیب با عبارات وصفی نباید دوپهلو باشد و ابهام پدید آورد.

 

توجه. در عنوان انگلیسی مقاله حرف اول کلمات نخست و اعلام با حروف بزرگ و درج می‌شود. سایر کلمات با حروف کوچک.

ب) چکیده

چکیدة فارسی: حاوی مطالب کل مقاله است در یک پاراگراف، بدون درج شکل، نمودار، منبع، و جزآن در 150-250 کلمه، در چهار قسمت که در اصل برگرفته از پیکرة اصلی مقاله است. عبارات زیر قبل از مطالب مربوط به هر قسمت درج می‌شود:

  • چکیدة فارسی

مقدمه/ پیشینه/ هدف:

روش‌شناسی:

یافته‌ها / بحث و بررسی/ تحلیل نتایج:

نتیجه‌گیری:

 

  • چکیدة انگلیسی، عیناً ترجمة چکیدة فارسی

Introduction/ Background/ Aim:

Method:

Discussion and/or Results:

Conclusion:

  • چکیدة مبسوط انگلیسی بین 600 تا 1000 کلمه شامل خلاصه‌ای از مقاله به‌همراه شکل و جدول و ارجاع در صورت تمایل، به‌همراه فهرست کامل ترجمه‌شدة انگلیسی منابع.

 

پ) کلیدواژگان

  • کلیدواژگان مقاله شامل کلماتی است که پایه و اساس مقاله را تشکیل می‌دهد، به‌طوری‌که اگر فردی بخواهد به مطالب داخل مقاله یا مطالب سایر مقالات در همان حوزه دست‌یابد از طریق جستجو با این کلمات به مقصود خود برسد.
  • کلیدواژگان مقاله شامل 3-5 واژه، به‌ترتیب الفبایی است. در انگلیسی با حروف کوچک درج می‌شود (مگر در مورد اسامی خاص و کلماتی که حرف اول آن‌ها بزرگ است).

ت) پیکرة اصلی مقاله

  • در تعیین ساختار مقاله توجه به این نکته راهگشاست که بخش نتایج تعیین‌کنندة مطالب و ساختار کل مقاله است. محرک اصلی هر مقاله‌ای نتایج آن است. در اینجا تأکید اصلی بر مقالات پژوهشی است که پیکرة اصلی آن شامل دست‌کم چهار قسمت مقدمه، روش‌شناسی، یافته‌ها/ بحث و بررسی، و نتیجه‌گیری می‌شود که هر قسمت بسته به ویژگی‌های خاص مقاله ممکن است به زیرعنوان‌هایی تقسیم شود.
  • قسمت نتیجه‌گیری گاه از بخش بحث جداست و گاه با هم قسمت بحث و نتیجه‌گیری را تشکیل می‌دهد. جدابودن این دو قسمت از هم پیکرة مناسب‌تری است.
  • بدیهی است بسته به موضوع و نوع مقاله و مجله، تغییراتی در زیرعناوین اصلی در پیکرة مقالات اجتناب‌ناپذیر خواهد بود.

1. مقدمه

  • مقدمه اولین قسمت از پیکرة اصلی مقاله است که خوانده می‌شود. لذا، باید بدیع‌بودن و منحصربه‌فرد بودن مقاله را به دقت و به‌وضوح مشخص سازد و خواننده را به خواندن مقاله ترغیب نماید.
  • مقدمه باید دست کم پنج جنبة زیر را شامل شود:

1. معرفی حوزة پژوهش به منظور آشنایی خواننده با کلیت یا بافت مسئلة تحقیق و اهمیت و جدیت آن با رویکرد حرکت از اطلاعات قدیم به جدید (طرح مسئله)؛

2. درج یافته‌های دیگر محققان (پیشینة تحقیق)؛

3. بیان ضرورت سرمایه‌گذاری بیشتر، وجود خلأ، یا تعیین جایگاه پژوهش مورد نظر؛

4. بیان هدف/ موضوع مورد مطالعه یا بیان رئوس فعالیت‌ها یا یافته‌های مهم؛

5. اظهارات اختیاری‌ای که دلایل یا ارزش مثبت آن مطالعه را نشان دهد.

2. روش‌‌شناسی

روش‌شناسی اعتبار نتایج را بیان می‌دارد. در این قسمت باید اطلاعات لازم دربارة نحوة اجرای کار و جمع‌آوری اطلاعات برای خوانندگان به‌دقت بیان شود، به‌طوری‌که تکرار آن را برای خوانندگان میسر سازد. در روش‌شناسی از جملات و عبارات معرفی استفاده می‌شود که به اهداف و نتایج مربوط می‌شود.

3. یافته‌ها / بحث و بررسی/ تحلیل نتایج

با بیان عناصر کلیدی، این قسمت را می‌توان هر چه بیشتر با عنوان مقاله مرتبط ساخت. این قسمت بیشترین ارتباط را با مقدمه داراست و در چارچوب نتایج تنظیم می‌شود. در تنظیم آن توجه به نکات زیر راهگشاست:

1. بیان منظور اصلی یا فرضیة تحقیق، یا خلاصه‌ای از فعالیت اصلی در این مطالعه؛

2. بیان دوباره یا مرور مهم‌ترین یافته‌ها، به‌خصوص به ترتیب معناداری، شامل،

  • آیا در حمایت از فرضیة اصلی است، یا چگونه فعالیت اصلی مطالعه را بیان می‌دارد تا به پرسش‌های تحقیق پاسخ ‌دهد، یا اهداف تحقیق را پوشش ‌دهد؟
  • آیا با یافته‌های محققان دیگر همسوست؟ در صورتی که همسو نباشد، دلیل احتمالی ناهمسویی چیست؟

 

3. توضیح یافته‌ها که با ارجاع به متون مربوط و/یا نظریه‌پردازی‌ها دربارة یافته‌ها، همچنین با نقل قول از متون پشتیبانی می‌شود؛

4. محدودیت‌های پژوهش که دامنة تعمیم‌پذیری یافته‌های پژوهش در شرایط مطالعه را محدود می‌کند؛

4. نتیجه‌گیری

در بخش نتیجه‌گیری یافته‌های مهم برجسته و نتایج کلی جمع‌بندی می‌شود. همچنین، توصیه‌هایی برای تحقیقات آتی و/یا دستورالعمل‌های کاربردی طرح می‌شود.

ث) تقدیر و تشکر

به اختیار مؤلف/ مؤلفان مقاله، به تشکر و قدردانی از اشخاص یا مؤسسات اختصاص دارد.

ج) حامیان

به اختیار مؤلف/ مؤلفان مقاله، به معرفی حامیان و منابع مالی تأمین‌کنندة پژوهش و تشکر و قدردانی از آنان اختصاص دارد.

چ) منابع

1. تمامی منابع ارجاع‌شده در متن باید در منابع ذکر شده باشد، و برعکس؛ یعنی، تمامی منابع درج شده در فهرست منابع باید در متن ارجاع داشته باشد، در غیر این صورت از فهرست منابع حذف می‌شود.

2. فهرست منابع به ترتیب الفبایی، منابع فارسی و عربی مقدم بر منابع لاتین درج می‌گردد.

3. چنانچه چند اثر از مؤلف/ مؤلفان واحدی ذکر شود، نام‌خانوادگی و نام مؤلف/ مؤلفان در منبعِ اول کامل درج می‌شود اما در منبع یا منابع بعدی پس از شمارنده، به جای اسامی از ده خط تیره استفاده می‌شود.

مثال:

 Blackshow, R.E.; Anderson, G.W. (2011). “A reaction variable neighborhood search for vehicle-routing problem”. Informs Journal on Computing, 15(4), 347-369.

---------- (1987). “Modelling & solving central cycle problems”. Informs Journal on Computing, 5(2), 227-250.

 

4. الویت قرارگرفتن آثاری که مؤلف/ مؤلفان واحدی دارند، بر مبنای تاریخ انتشار و از منابع جدید به قدیم صورت می‌گیرد. چنانچه تاریخ نیز یکسان باشد، ترتیب الفبایی اثر منظور می‌شود.

5. ترتیب مؤلفه‌ها معرف کتاب چاپی و الکترونیکی به قرار زیر است:

نام خانوادگی مؤلف اول، نام؛ نام خانوادگی مؤلف دوم، نام؛ ... (سال انتشار). عنوان کامل اثر شامل عنوان اصلی و فرعی (ایتالیک/ ایرانیک) مترجم/ ویراستار/ گردآوردنده: نام و نام خانوادگی، ویراست ...، چاپ ...، جلد ...، عنوان مجموعه، محل انتشار، ناشر، ص. ... ، نوع کتاب الکترونیکی/ آدرس کامل سایت برای کتاب‌های الکترونیکی/ شمارة DOI/ شمارة سی‌دی یا لوح فشرده.

6. ترتیب مؤلفه‌های معرف مقالات در نشریات چاپی و الکترونیکی به قرار زیر است:

نام خانوادگی مؤلف اول، نام؛ نام خانوادگی مؤلف دوم، نام؛ ... (سال انتشار). ‹‹عنوان کامل مقاله شامل عنوان اصلی و فرعی›› مترجم: نام و نام خانوادگی، عنوان نشریه (ایتالیک/ ایرانیک)، محل نشر، ویژه‌نامة ...، دورة ...، شمارة ...، روز/ ماه/ فصل، ص. ... ، نوع الکترونیکی/ آدرس کامل سایت برای نسخه‌های الکترونیکی/ شمارة DOI/ شمارة سی‌دی یا لوح فشرده.

7. ترتیب مؤلفه‌های معرف مقالات همایش‌ها و کنفرانس‌ها به قرار زیر است:

نام خانوادگی مؤلف اول، نام؛ نام خانوادگی مؤلف دوم، نام؛ ... (سال انتشار). ‹‹عنوان کامل مقاله شامل عنوان اصلی و فرعی››. نام و نام خانوادگی گردآورندة مجموعه مقالات، عنوان کامل همایش یا کنفرانس (ایتالیک/ ایرانیک)، کشور برگزارکننده، شهر برگزارکننده، روز/ ماه/ فصل، ص. ... ، نوع الکترونیکی/ آدرس کامل سایت برای نسخه‌های الکترونیکی/ شمارة DOI/ شمارة سی‌دی یا لوح فشرده.

8. در ارجاع به آدرس سایت، پس از درج کامل آدرس سایت، با درج cm1 فاصله تاریخ رویت سایت درون کمان درج می‌شود.

9. چند نوع ارجاع به کتاب الکترونیکی

Austen, Jane (2007). Pride and Prejudice. New York, Penguin Classics, Kindle edition.

Austen, Jane (2007). Pride and Prejudice. New York, Penguin Classics, PDF e-book.

Austen, Jane (2007). Pride and Prejudice. New York, Penguin Classics, Microsoft Reader e-book.

Austen, Jane (2007). Pride and Prejudice. New York, Penguin Classics, Palm e-book.

10. مقالات کنفرانس‌ها و همایش‌ها نیز مانند نشریات درج می‌شود، با چند تفاوت به شرح زیر.

نام خانوادگی مؤلف اول، نام؛ نام خانوادگی مؤلف دوم، نام؛ ... (سال انتشار). ‹‹عنوان کامل مقاله شامل عنوان اصلی و فرعی››. نام و نام خانوادگی گردآورندة مجموعه مقالات، عنوان کامل همایش یا کنفرانس، کشور برگزارکننده، شهر برگزارکننده، روز/ ماه/ فصل، ص. ... ، نوع الکترونیکی/ آدرس کامل سایت برای نسخه‌های الکترونیکی/ شمارة DOI/ شمارة سی‌دی یا لوح فشرده.

11. در تنظیم ترتیب الفبایی منابع الکترونیکی از مواردی مثل http، fttp، www، و جز آن صرف‌نظر می‌شود و حروف بعد از آن‌ها ملاک الفبایی قرار می‌گیرد.

12. از ذکر ویراست و چاپ اول و تعداد جلد کتاب‌های تک‌جلدی صرف‌نظر می‌شود.

13. ارجاع به منابع در متن درون کمان نام خانوادگی مؤلف اول، سال انتشار: شماره صفحه)؛ مثال: (گیلانی، 1399: 25-40). اگر اثر دو مؤلف داشته باشد، نام خانوادگی مؤلف اول و نام خانوادگی مؤلف دوم ذکر می‌شود؛ مثال (گیلانی و همدانی، 1398: 32). اگر اثر بیش از دو مؤلف داشته باشد، نام خانوادگی مؤلف اول و همکاران قید می‌شود؛ مثال: (گیلانی و همکاران، 1400: 78).

14. نام خانوادگی منابع غیرفارسی با همان حروف و املای موجود در منابع ذکر می‌شود؛ مثال: (Smith, 2021: 98). توجه فرمایید قلم کمان حتماً فارسی باشد.

15. چنانچه به چند منبع هم‌زمان ارجاع داده شود، به ترتیب از راست به چپ با ویرگول از هم جدا می‌شوند.

16. در ذکر نام مؤلفان از القابی مثل دکتر، مهندس، استاد، پروفسور، و جزآن صرف‌نظر می‌شود. نام شناسنامه‌ای افراد با املای ترجیحی صاحب آن ملاک ثبت در منابع است.

17. چنانچه سال انتشار منبع مشخص نباشد، در درونِ کمانِ درجِ سال، علامت سؤال قرارمی‌گیرد.

18. چنانچه در مورد تاریخ انتشار تردید وجود داشته باشد، درونِ کمانِ درجِ سال، علامت سؤال درج می‌شود. مثال، (1956؟).

19. چنانچه اثری زیر چاپ باشد، در قسمت تاریخ آن درونِ کمانِ درجِ سال عبارت (زیر چاپ) درج می‌گردد.

 

 جزییات بیشتر در شیوه‌نامه انتشار مجلات علمی دانشگاه تهران در دسترس شماست.